
30/11/06
Demanen a l'Alcalde de les Coves que acati el joc democràtic.

El ple de l'Ajuntament de la Salzadella debatrà aquesta tarda, amb tres mesos de retard, una moció dels regidors del Bloc reclamant a l'alcalde popula
La població ha reaccionat en contra de la instal·lació d'una planta d'aquestes característiques en el municipi i a l'efecte ha constituït una plataforma cívica que s'oposa a l'abocador i que ho ha sol·licitat en reiterades ocasions a l'alcalde. A més, els edils del Bloc han presentat un recurs contenciós administratiu per a anul·lar l'acord plenari en què es va iniciar la tramitació de la sol·licitud de la Declaració d'interés comunitari -DIC-. Consideren que el seu vot està invalidat al tenir vincle familiar directe amb la propietat del terreny que acollirà la planta.
Per una altra part, en la població s'apuntava que la Conselleria de Territori podria anul·lar en breu la tramitació de l'expedient. Font: El Mercantil Valencià
26/11/06
L'Assemblea de la Plataforma contrària als RTP dóna suport a la moció de censura

La retirada de l’abocador de la Salzadella, més a prop
Un dels temes que ha centrat l’assemblea de socis d'ahir dissabte és l’estat del projecte de la Salzadella, que ara es veu des d’una nova perspectiva amb l’informe desfavorable que ha emès la comissió que estudiava la declaració d’interès comunitari dels terrenys. Els motius principals de l’informe desfavorable són els accessos, que no estan ben resolts, i que part dels terrenys podrien estar declarats d’interès paisatgístic. La declaració d’interès comunitari és un pas obligat per a donar llum verda al projecte de la Salzadella, i si la conselleria ratifiqués l’informe desfavorable el projecte s’aturaria.
La plataforma considera «més que optimista» aquesta notícia, i considera ja «un fet» la retirada definitiva del projecte de la Salzadella. Els centenars d’assistents a l’assemblea van rebre amb entusiasme la notícia, ja que es comença a veure amb claredat un futur net per al municipi.
El 7 de desembre les Coves de Vinromà estrenara nou Alcalde

Ahir es va presentar la moció de censura contra l'Alcalde del PP, Miguel Zaragoza, que ja només mantenia el suport de tres regidors del PP per recolçar el PAI anomenat «mediambiental» en el que s'anava a ubicar un abocador de residus tòxics i perillosos. Malgrat que el Ple Extraordinari del 6 d'octubre de 2006 ordenava que es paralitzés l'abocador, l'alcalde no ha signat ni signarà el certificat que anul·la l'abocador, amb l'excusa d'encarregar un caríssim informe jurídic que ningú ha vist, violant així el Reglament de Funcionament de les Entitats Locals.
Desprès de la presentació de la moció de censura, d'acord a l'article 134 del reglament orgànic,el Ple ha estat automàticament convocat per al proper 7 de desembre a les dotze del migdia. Aquest dia es cel·lebrarà la sessió plenaria que ha de censurar la gestió de l'actual Alcalde i nomenar el successor que es proposa a la moció. Aquesta moció té totes les possibilitats de prosperar ja que ha estat signada per la majoría de regidors i regidores covarxins. El que es proposa per al càrrec d'alcalde és l'únic regidor del PP que s'ha mantingut fidel a la decissió de la Diputació Provincial i del Partit Popular d'anul·lar l'abocador de residus tòxics i perillosos a la localitat.
La decissió del PSPV és complicada, ja que sis mesos abans de les eleccions municipals, s'arrisca a perdre tots els seus regidors, tal com ja passa a la Salzadella i a Albocàsser. Basant-se en un pacte amb el PP han d'obrir expedient als regidors que recolzin la moció de censura.
Moció de censura per aturar l'abocador de residus tòxics i perillosos
La regidora de les Coves de Vinromà i exalcaldesa Gema Torres, va recordar que abans de ser regidora del PSPV ho era de les Coves, «no som socialistes sinó regidors de les Coves i tenim molt clar que l'única solució per a frenar l'abocador de tòxics era aquesta". La regidora de les Coves va recordar, en aquest sentit, que el recent acord plenari per aturar el dipòsit de 5 milions de tones de residus tòxics i perillosos "no s'ha complert", pel que consideren que la moció de censura "era ja l'últim recurs que ens quedava".
El Consorci de Residus per complir les previsions del Pla Zonal de la Zona I haurà de cercar un nou president.
Cal recordar que l'alcalde de les Coves de Vinromà va substituir a l'Alcalde de Benicarló que també fou censurat a l'abril de 2005, per la seva gestió a l'ajuntament.
Miguel Zaragoza fou escollit dos mesos i mig desprès com a nou president del Consorci de Residus al juny de 2005. Malgrat haver estat gairebé 16 mesos de president del Consorci ha s'ha pres la decisió de canviar la ubicació de l'abocador de residus sòlids urbans que encara es preveu instal·lar a la partida de la Bassa al terme de Cervera del Maestre però ben a prop de Peníscola i de Càlig i que ha de donar servei a 49 municipis. Cal recordar que a principis d'any va visitar la zona de la Bassa i que va dir que només faltava un paper de la Conselleria de Cultura per aprovar-lo, però malgrat els 22 mesos que portem des de que va sortir a informació pública encara s'han resolt les al·legacions contràries a aquesta ubicació i que alerten que el terreny és kàrstic amb un important aqüífer.
Ara caldrà cercar un nou president del Consorci i tornarà a sonar a les travesses l'alcalde del PP de Peníscola per substituir a Miguel Zaragoza.
Per la seva banda, la plataforma ciutadana contrària als abocadors de residus tòxics i perillosos va mostrar ahir el seu suport a la moció, com «l'única manera que puguem accedir a la informació del projecte».
Veure la versió del Mediterráneo
Veure la versió del Levante
Veure la versió de Las Provincias
El «I si no el signo, què?» podria haver desencadenat la presentació d'una moció de censura a les Coves.

24/11/06
Xerrada informativa sobre els abocadors de residus tòxics a l'interior de Castelló a l'IES Politècnic de Castelló

Escoltar himne
21/11/06
Ni tòxics ni perillosos. Video manifestació del 30-S

Link: http://www.youtube.com/watch?v=ovg-nOvyid4&eurl=
Esquerra Unida DEMANA A TERRITORI CONFIRME SI ES RETIRA EL PROJECTE D’INCINERADORA DE VILLAHERMOSA
El diputat autonòmic d’Esquerra Unida, Ramon Cardona, ha enregistrat avui una sèrie de preguntes a la Conselleria de Territori, perquè done explicació de la paralització del projecte d’incineradora de Villahermosa, tal i com avançaven aquest cap de setmana els mitjans de comunicació “ oficialment volem comprovar que és cert que l’empresa ha retirat el projecte, i no es tracta només d’una declaració de bones intencions per desmuntar la impressionant mobilització social de la comarca contrària a aquest projecte”.
Cardona ha demanat en les preguntes, que s’explique el paper que ha jugat tant l’empresa com l’ajuntament davant aquesta hipotètica i desitjable paralització del projecte, i conèixer si es tracta només d’una mesura cautelar fins les eleccions municipals o es tracta d’una paralització definitiva.
Davant aquesta possible paralització, el diputat d’EU ha mostrat la satisfacció perquè de nou sembla que la mobilització social ha estat capaç de paralitzat i tirar enrere projectes nefastos per als futur dels pobles, de la comarca, i de l’entorn “ la política de residus del PP, on es veu únicament el lucre empresarial i no les solucions als problemes, està sent una de les principals amenaces per a l’inerior de les nostres comarques, i està veient-se com la reacció de les poblacions afectades i les comarques senceres, estan paralitzant aquests projectes, primer va ser la incineradora de Vall d’Alba, i ara, si es confirma la notícia, serà la de Villahermosa. Aquesta experiència ha d’animar a continuar la lluita i adherir-se els pobles veïns, contra els projectes d’abocadors de tòxics de Salzadella, Coves, Fanzara, el perillós abocador de Càlig-Cervera i contra la incineradora de Gallinassa de Sant Rafael, ja que el principal argument que tenim és que existeixen, a tots aquests projectes, alternatives més econòmiques, sostenibles i raonables, encara que no suposen el lucre empresarial, la lluita social ”
PREGUNTES:
Segons publica la premsa de Castelló, l’empresa Bioenergía Sostenible, SL, ha retirat el projecte de construcció de la polèmica incineradora a la localitat de Villahermosa. Davant aquesta noticia presentem les següents preguntes:
- Ha presentat aquesta empresa cap sol·licitud davant aquesta Conselleria per paralitzar els tràmits per aprovar el projecte d’incineradora de Villahermosa? En cas afirmatiu, en què basa aquest petició de paralització i/o retirada?.
- Coneix aquesta Conselleria si aquesta retirada pretén ser definitiva o sols provisional?
- Ha remés a aquesta conselleria cap petició l’ajuntament de Villahermosa en els darrers sis mesos respecte a la incineradora?. En cas afirmatiu, quins i en quins termes s’ha expressat?.
- En cas de no rebre aquesta Conselleria cap petició de retirada del projecte ni per part de l’ajuntament ni de l’empresa promotora, es pensa seguir en la tramitació oberta?
20/11/06
El PSPV de les Coves considera il·legal la requalificació de rústic a industrial

Abocador RTP de les Coves: S'obtenen els primers resultats per no signar l'acord Plenari. Conselleria l'aprova en temps rècord!

Es retira el projecte d'incineradora a Villahermosa.

El Conseller de Territori no pot ni justificar els projectes d'abocadors RTP a Castelló, ni contestar en català
La pregunta oral per la via d’urgència presentada l’1 de juny de 2006 pel diputat d’EU, Ramon Cardona, , al Conseller de Territori, perquè donara les dades concretes de què disposa la Conselleria per justificar els projectes d’abocadors de Salzadella i les Coves, ha estat de nou contestada amb evasives, refermant que no és té cap justificació.
Tot i haver deixat passar quasi mig any, tractant-se d’una pregunta per la via d’Urgència, la resposta no deixa ser igualment decebedora.
Territori continua negant-se a informar de la incineradora de Villahermosa i negant-se a contestar en català
13/11/06
Tots els nous productors de residus perillosos són de València i Alacant.
L'Alcalde del Partit Popular a les Coves de Vinromà continua mentint a la població

L'Alcalde de les Coves no signarà el certificat de l'acord Plenari de 6-O

L'alcalde de les Coves de Vinromà, Miguel Zaragozà, minimitza que existeixi cap obstacle al fet que el nou polígon industrial mediambiental, on es vol instal·lar un abocador de residus tòxics i perillosos, es trobi paralitzat per una moció socialista aprovada en el ple del passat 6 d'octubre. «Una assessoria externa està acabant de preparar informes jurídics, doncs la moció no compleix amb els tràmits legals, a l'existir una aprovació provisional del polígon, del 12 de setembre del 2005, i, per llei, un Ajuntament no pot anar contra els seus actes», va respondre l'autoritat local. Cal recordar el mateix alcalde va assegurar que aquest informe jurídic estaria llest per a finals de la setmana pasada.
Hi ha la hipòtesi de que aquest retard en la redacció de l'informe extern, pagat amb l'erari públic municipal, estiga motivat per les seriores dificultats en trobar arguments i fonaments jurídics creïbles, seriosos i vàlids.
«NEGAR LA MAJOR».
Així mateix, Zaragozà va insistir que l'argument dels socialistes i, de l'únic regidor del Partit Popular que es va mantenir fidel al possicionament del Partit Popular a la província de Castelló, Leoncio Marín per la que es va oposar a l'abocador de les Coves no té sentit, ja que segons l'encara alcalde covarxí «doncs no hi ha cap projecte d'abocador».
L'alcalde va culpar de l'inicial rebuig a situar la nau l'actual polígon industrial --que necessita 90.000 m-- a la negativa de «quatre propietaris» a vendre els seus terrenys. Vincula aquests propietaris a l'únic regidor del Partit Popular que es manté fidel al possicionament de la direcció provincial del Partit a Castelló i al d'una incompetent Diputació Provincial.
7/11/06
La conselleria continua apostant per la incineració dels residus

El Conseller de Territori ha contestat a ara a les preguntes formulada pel diputat d’Els Verds-Esquerra Unida, Carles Arnal en juny d’aquest any, en les quals es demanava obtenir més informació sobre l’empresa que pretenia incinerar els residus a la Vall d’Alba, vistos el interessos del aleshores conseller de Territori, Rafael Blasco. Ara un cop polaritzat el projecte, el PP justifica els conflictes d’interessos, i demostra que continua apostant per la incineració, a més, defensa l’honorabilitat de Luis Batalla, acusant d’estafa.
Preguntes.
1. Com es justifica la presència al Consell d’administració de l’empresa que s’encarregarà de la incineració (“Técnicas y tratamientos energéticos de residuos SA”), d’alts càrrecs de la Conselleria de Territori, la qual ha de concedir la preceptiva autorització ambiental integrada?
2. Com es pot garantir la total independència i absència d’interés quan, almenys algunes persones poden ser, aparentment, al mateix temps peticionàries de l’autorització ambiental i beneficiàries de la mateixa, és a dir, ser alhora “jutge i part” en aquest projecte empresarial?
3. Quina ha estat la fórmula emprada per a seleccionar a l’empresa “Técnicas y Tratamientos Medioambientales SA” per a formar part de la UTE que presideix el Sr. Rafael Blasco (“Técnicas y tratamientos energéticos de residuos SA”)? Quins mèrits específics aporta aquesta empresa? Quins mecanismes de selecció s’han emprat? Ha existit alguna mena de concurs públic o altre sistema transparent d’adjudicació?
4. L’empresa “Técnicas y Tratamientos Medioambientales SA” és el soci dominant (69 %) de l’agrupació d’empreses que promou la incineradora de la Vall d´Alba (“Técnicas y tratamientos energéticos de residuos SA”). Aquesta empresa forma part del grup empresarial LUBASA i fa poc de temps s’ha conegut que la mercantil “Luis Batalla S. A.”, societat dominant del grup empresarial Luís Batalla, ha defraudat a Hisenda durant els exercicis fiscals de 1998, 1999 i 2000. El fet que el principal responsable d’aquesta empresa estiga involucrat en sentències condemnatòries per defraudar a Hisenda no resulta motiu d’incompatibilitat a l’hora d’establir agrupacions empresarials amb empreses públiques com VAERSA?
5. Per quins motius forma part l’empresa pública VAERSA de l’agrupació d’empreses (“Tècnicas y tratamientos energéticos de residuos SA”) que sol·licita autorització ambiental integrada per a un projecte d’incineradora a ubicar a la Vall d´Alba? Com i quan s’ha adoptat aquesta decisió? En base a quins criteris públics de gestió de residus urbans s’ha decidit que una empresa pública participe en un projecte d’incineració?
6. Per quins motius aquesta instal·lació d’incineració no figura en cap document de planificació de la gestió dels residus sòlids urbans? Si realment aquesta activitat no es troba dintre de la planificació de l’administració autonòmica en relació a la gestió de residus, per què una empresa pública com VAERSA, depenent de l’administració valenciana, promou i forma part d’una agrupació empresarial dedicada ala incineració?
Si, en cas contrari, aquesta activitat forma part de la planificació de la gestió de residus urbans prevista per l’administració, ¿com s’ha pres la decisió de formar una agrupació d’empreses i amb quines condicions i criteris s’ha promogut aquesta agrupació?
7. Donat que la gestió dels residus urbans i la seua planificació es responsabilitat de l’administració valenciana, com s’ha pres la decisió i amb quins criteris, de que els rebuigs provinents de plantes de tractament siguen objecte d’incineració? Donat que la responsabilitat sobre els rebuigs és de l’administració valenciana, amb quins criteris s’ha decidit encarregar de la seua gestió a una determinada empresa o agrupació d’empreses sense haver un concurs públic?
8. Donat que la política de gestió de residus urbans ha de tendir a la seua disminució i reducció progressiva, tal com s’estableix en normes i documents de rang europeu, estatal i autonòmic, ¿com es compatibilitza açò amb els requeriments mínims d’una instal·lació que necessita aportacions mínimes constants de residus per poder funcionar de manera rendible? Cas de tindre èxit, en el futur, una política de reducció de residus que faça disminuir els rebuigs a incinerar, quines repercussions tindrà en la possible rendibilitat de la planta, tenint en compte que una de les empreses que formen part és una empresa pública? Ha estat estudiada aquesta situació?
9. Donat que, per fer rendible la incineració de residus, ha de cremar-se un volum important de rebuigs, ¿com encaixa aquesta circumstància amb el principi de proximitat en el tractament dels residus que preveu la normativa valenciana aplicable al respecte?
RESPOSTA:
En primer lugar, cabe indicar que por Resolución de 28 de julio de 2006,de la Dirección General de Calidad Ambiental, publicada el 31 de julio de 2006, se ha archivado el expediente administrativo 151/05 IPPC, Relativo a la Planta de Valorización Energética de Vall d’Alba, objeto de la pregunta parlamentaria, como consecuencia del desestimiento (sic) de la mercantil interesada Técnicas y Tratamientos Energéticos de Residuos, SA, declarándose concluso el procedimiento ( DOGV nº 5314 del 31/07/06)
Tras esta aclaración, y como contestación a las preguntas parlamentarias formuladas por el disputado en su día, me complace a comunicarles lo siguientes.
En primer lugar, el proceso de concesión de la autorización ambiental integrada solicitada por la mercantil “ Técnicas y Tratamiento Energéticos de Residuos, SA” fue iniciado con carácter previo a la entrada en vigor de la Ley 2/2006, de 5 de mayo, de Prevención de la Contaminación y Calidad Ambiental, por lo que de conformidad con lo establecido en su Disposición Transitoria Segunda, no se les aplica ésta, rigiéndose en consecuencia por la normativa existente en el momento en el que se incoa el expediente, es decir, la Ley 16/2002, de 1 de julio, de Prevención y Control Integrado de la contaminación y el Decreto 40/2004, de 5 de marzo , del Consell de la Generalitat , por el que se desarrolla el régimen de prevención y control integrados de la contaminación en la Comunidad Valenciana ..
El Art. 5 del Decreto 40/2004, determina que corresponde a la Conselleria competente en materia de medio ambiente de la Generalitat la tramitación y resolución de la administración ambiental integrada, sin concretar los órganos de la mencionada Administración que deberán ejercitar dichas funciones. Actualmente, la concesión de la autorización ambiental integrada se emite mediante Resolución de la Dirección General de Calidad Ambiental, a propuesta del Servicio de Control Integrado de la Contaminación , con el visto bueno del jefe de Área de Calidad Ambiental.
En virtud de lo dispuesto en el artículo 28 de la Ley 30/1992, de 2 a 26 de noviembre, del Régimen Jurídico de las administraciones Públicas y del procedimiento Administrativo Común, modificada por la Ley 4/1999, de 13 de enero, las autoridades y el personal al servicio de las Administraciones que son administradores de la sociedad o entidad intensada, deberán abstenerse de intervenir en el procedimiento administrativo, comunicándolo a su superior jerárquico inmediato quien resolverá lo procedente.
En consecuencia, si en la autoridad competente para otorgar la autorización ambiental integrada a la entidad “Técnicas y Tratamientos...SA” recae dicha circunstancia, se abstendrá de intervenir en el procedimiento, pudiendo delegar esa competencia en otro órgano de la Conselleria de Territorio y Vivienda que no incurra en dicha incompatibilidad.
LA participación de altos cargos de la Administración Autonómica en los Consejos de Administración de mercantiles está permitido, salvando la circunstancias antes apuntada, configurándose a su vez en este supuesto como una medida añadida para garantizar el cumplimento de toda la normativa medioambiental de la entidad solicitante.
La entidad Vaersa, se configura como una empresa pública de Generalitat, siendo ésta su único socio, de las previstas en el Art. 5 de la Ley de Hacienda Pública DL 26 de junio 1991, quedando adscrita a la Conselleria de Territorio i Vivenenda en virtud Art. 3 del Decreto 119/2003, de 11 de julio, de Consell de la Generalitat , por el que se aprueba el Reglamento Orgánico de la Conselleria de Territorio y Vivienda
De conformidad con lo dispuesto en el artículo segundo de los Estatutos Sociales de la Mercantil Vaersa , las actividades que integran su objeto social podrán ser desarrolladas total o parcialmente, de modo indirecto, mediante la titularidad de acciones o de participaciones en sociedades con objeto idéntico o análogo.
La mercantil “TETMA, se configura como una empresa valenciana del sector de tratamiento de residuos, con una amplia experiencia y con una estructura técnica y capacidad financiera importante.
TETMA presentó ante VAERSA un avanzado proyecto de Planta de tratamiento térmico de rechazos de residuos urbanos, así como la disponibilidad de unos terrenos en el municipio de Vall d’Alba calificados y aptos de acuerdo don la normativa aplicable para la ubicación de las instalaciones proyectadas, proponiendo la participación de VERSA como socio minoritario en una nueva sociedad que se encargara de gestionarlas
Ambas partes optaron por suscribir un protocolo de Intencione sen fecha 2 de junio de 2005, por el que se regulaban las condiciones de participación societarias de TETMA y VAERSA así como la determinación de las fases de desarrollo del proyecto, capital e inversión, Finalmente, con fecha 12 de septiembre de 2005, se constituyó la mercantil “Técnicas y tratamiento Energéticos de Residuos SA TTR ostentado VAERSA en dicha sociedad un participación minoritaria. En su virtud, y de conformidad con lo dispuesto en el Art. 52 de la Ley 14/2003 de 10 de abril, de Patrimonio de la Generalitat , no procedió la autorización previa del Conseller para l constitución de TTR, debida a la participación minoritaria en ella de la mercantil pública VAERSA.
Las mercantiles TETMA y LUBASA forman parte del mismo Grupo Empresarial, pero Luisa Batalla SA no es la sociedad dominante del Grupo, ni siquiera forma parte del accionariado de TETMA, ni esta de aquella
Por otro lado, no es cierto que el principal responsable de Luís Batalla SA esté involucrado en sentencias condenatorias, puesto que no ha sido condenado ningún ejecutivo ni responsable actual de la sociedad
Por último, hay que recordar que la valorización energética se plantea como alternativa para la gestión de aquellos residuos no valorizables, cuyo destino es el depósito en vertederos, pudiendo en este caso aprovechar el poder calorífico de los mismo par la producción de energía eléctrica.
La jerarquía en materia de residuos establecido por la U.E. es precisamente esta, en primer lugar, la minimización de residuos, en segundo lugar, el aprovechamiento de los recursos contenidos en ellos residuos incluida la valoración energética y en tercer lugar, la eliminación segura de los nos no valorizables.
En la Comunidad se generan multitud de rechazos y residuos, que están depositándose en vertedero y que son susceptibles de ser valorizados, energéticamente (de acuerdo con la estrategia comunitaria en materia de residuos, la valorización energética es previa a la eliminación segura de vertedor)
Por otra parte, no es objeto de la autorización ambiental integrada el estudio de la rentabilidad de las actividades, aspecto que en su caso, dado que se trataba de una iniciativa privada, debió haber tenido en cuenta la empresa promotor de la misma.
6/11/06
Denuncien delicte ètic als informes que avalen i alaben l'abocador RTP de Fanzara
Denúncien que a un mapa cartogràfic publicat per la Conselleria de Territori, s'inclou dita zona entre les què registren un grau alt de vulnerabilitat per contaminació d'aigües subterrànies en comparació amb la resta de la Plana que té un grau mitjà.
Èxit de la manifestació del dissabte passat a la Salzadella.

El govern de les Coves cedeix per una festa privada el local que va negar a la plataforma per fer una conferència sobre salut La Plataforma Antiabocador de Residus Tòxics i Perillosos denuncia accions irregulars per part de l’equip de govern de les Coves, i convoca una nova manifestació pel dissabte 28 a la Salzadella. El passat mes de juliol la plataforma va haver de dur a terme una conferència a l’aire lliure, després que l’ajuntament de les Coves negués l’ús d’un espai municipal per aquest acte. La xerrada, a càrrec d’un oncòleg de la Fe de València, tenia com a tema central les possibles afeccions a la salut dels residus. Fa poques setmanes el govern municipal ha cedit les mateixes inslta•lacions que va negar a la plataforma, i per a organtizar-hi una festa privada. Entenem que hi ha hagut un tracte desfavorable cap al nostre col•lectiu i un intent de desinformar la població, posant entrebancs perquè no es dugués a terme la conferència sobre salut. Aquesta actitud per part del govern de les Coves demostra una vegada més que la plataforma reb un tracte desfavorable per part de l’Ajuntament, i desigual respecte a la resta de veïns de la població.
L'Alcalde de les Coves de Vinromà continua sense signar el certificat
