9/1/07

Denúncia per pressumpte delicte ecológic de Vall d'Alba al terme de Vilafames.

La Confederación Hidrográfica del Xúquer(CHX) va iniciar ahir una investigació per a confirmar l'origen dels abocaments apareguts en el conegut com el barranc de Cabanes, al terme municipal de Vilafamés, així com la possible toxicidad d'una substància verdosa que va ser detectada el passat 6 de gener pel portaveu del grup socialista en el consistori, Ferran Renau.
El regidor, que aquest mateix dia va presentar una denúncia per presumpte delicte ecològic davant la Guàrdia Civil de Vilafamés, recalca que l'abocament segueix els mateixos paràmetres que el detectat en la primavera de 2005 i que, com es recordarà, va motivar que la CHX sancionés a l'Ajuntament de Vall d'Alba amb una multa de 600 euros. Ferran Renau destaca que aquest nou abocament «podria ocasionar, si no ho ha fet ja, la contaminació de la zona aquífera més rica de Vilafamés ja que és aquí on se situen multitud de pous d'aigua per a autoconsum agrícola i de venda i subministrament de camions cuba». Per a l'edil socialista, «el lamentable de tot és que els fets es ve produint de manera periòdica sense que l'Ajuntament de Vilafamés es preocupi de demanar-li explicacions al de Vall d'Alba, doncs no tenim cap dubte que aquest abocament prové de nou de la depuradora que Vall d'Alba va instal·lar en la pedanía de Montalba». Els socialistes de Vilafamés reclamen com primer pas, al marge de les conclusions que pugui obtenir la CHJ en la seva investigació, que l'Ajuntament de Vall d'Alba «procedeixi de manera urgent a l'extracció de l'abocament del barranc, aproximadament 100 metres cúbics». El següent pas, segons el parer de Ferran Renau, hauria de ser que «s'actuï en la depuradora de Montalba perquè funcioni de manera correcta i depuri com correspon totes les substància que tracta». El portaveu del PSPV en Vilafamés subratlla que els abocaments es deixen veure ja en la sortida de la canonada de la depuradora sobre el barranc de Cabanes, «i el contingut s'estén a una distància d'uns 60 metres, pel que tot apunta de nou al fet que sigui de la depuradora instal·lada en Montalba».
Polígon industrial. Aquesta infraestructura cobreix les necessitats de sanejament tant de la pedanía de Montalba com de les empreses assentades en el polígon industrial de Vall d'Alba. Per això, considera que el municipi veí, i en concret el seu alcalde, Francisco Martínez, hauria d'implicar-se més en el control de l'estació depuradora «malgrat que la canonada aboqui en el nostre terme i no en el seu». Les crítiques de Ferran Renau no se centren només en Vall d'Alba sinó en el seu propi ajuntament, «ja que en l'anterior ocasió també li vam donar trasllat dels fets a l'alcaldessa, però no ens consta que fessin res per a evitar que aquesta situació, tal com estem comprovant ara, torni a repetir-se». En aquesta ocasió, «els hem fet ja gran part de la feina al posar la denúncia i comunicar el problema a la Confederación Hidrográfica del Júcar; ara només falta que mostrin una mica més d'interès per a acabar amb aquests atemptats ecològics». La presència de substàncies de dubtós origen en el barranc són una constant en la zona ja que l'últim dels abocaments es va localitzar al juny del passat any, quan un pastor va donar la veu d'alarma davant l'Ajuntament de Vilafamés al detectar un líquid oleoso en la llera. Del Mercantil Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada