15/7/06

Augmenta el rebuig a la macroincineradora de la Vall d'Alba.

Ahir més d'un miler de ciudadans i ciutadanes es concentraren contra a la plaça de la Tanca, a Vilafamés, per mostrar el seu rebuig a la macroincineradora de la Vall d'Alba. Van haver una bona representació de veïns de la comarca i de les plataformes que s'oposen als abocadors tòxics. Uns i uns altres van exposar els seus problemes i van respondre a les preguntes dels assistents. La plataforma Incineradora No va projectar un vídeo sobre aquest tipus d'instal·lacions. Aquest col·lectiu veu que la planta «pot degradar medioambientalmente la zona i ocasionar en el futur greus riscos per a la salut dels habitants de les poblacions pròximes». A més de tenir clares afeccions al turisme rural.
L'empresa promotora de la macroincineradora compensarà al municipi de la Vall d'Alba amb poc més de 2 milions d'euros -350 milions de pessetes- per haver acceptat acollir al seu terme la macroincineradora de 350.000Tn anuals. L'Ajuntament de la Vall d'Alba amb molta picardía i poca ètica ha decidit aprovar una ubicació a una vora del seu terme, d'aquesta manera compartirà amb els municipis veïns els perjudicis i es quedarà amb tots els diners que li pagaràn els promotors de la planta entre els que es troben alts càrrecs de la Generalitat. (Està previst abocar a l'atmosfera els següents contaminants: Dióxid de carboni Efecte Hibernacle 700.000kg/any.
Óxids de nitrògen Tòxic, pluja àcida 312.104 kg/any Dióxid de sofre Tòxic, pluja àcida 78.026kg/any àcid clorhídric Tòxic 15.605 kg/any, Ácid fluorhídric Tòxic i altament corrosiu, pluja àcida 1.560’5kg/any; PM 10 Tòxic 15.605 kg/any. Monòxid de carboni Tóxic 78.026 kg/any; Mercuri Cancerígen, bioacumulatiu i biomagnificador 78 kg/any Cadmi-Tali Cancerígen 78 kg/any; Metalls pesant Cancerígen 780 kg/any; Dioxines-furans Cancerígen 0’156 mg/any -Dades que segons el projecte, emetrà la incineradora- Font Butlletí de la Plataforma NO A LA INCINERADORA.)Es vulnera el principi de proximitat i Conveni d'Aarhus amb aquesta decissió que no ha comptat amb la participació ciutadana i que es fa fora del Pla Zonal de Residus. La Plataforma NO TAN A PROP considera poc ètica aquesta actuació del Ajuntament de la Vall d'Alba i recorda el que diu la regla d'or de l'ètica: NO DESITJES PER AL DEMÉS EL QUE NO VOLS PER A TÚ.

Els consistoris dels pobles a prop de la futura macroincineradora prevista a la Vall d'Alba comencen a mobilitzar-se convocant Plens Extraordinaris per tractar la planta. Ahir es va aprobar moció de rebuig a l'Ajuntament de Vilafamés. El dijous de la setmana que vé, dia 20, a les sis de la vesprada està previst un Ple a Cabanes a petició d'Esquerra Unida. La Pobla de Tornesa el farà el dia 26, i Benlloch també té previst fer-ne un.

Ahir, divendres, a Vilafamès es van cel·lebrar dos Plens Extraordinàris, un a les 13:30h a petició del PSPV i un altre a les 15h. petició del PP.
L'Ajuntament-Ple de Vilafamés va acordar per unanimitat en dos Plens i per separat al·legar contra la macroincineradora i rebutjar la seva ubicació. També acordaren remetre el doble acord a l'Ajuntametn de la Vall d'Alba i a la Conselleria de Territori, impulsora de la planta de valorización energètica.
La corporació de Vilafamés ha dit "no tan a prop" a la macroincineradora i l'alcaldessa popular Luisa Oliver va assenyalar que «la corporació està en contra de la incineradora. Estem treballant per a buscar una base legal que ens permeti paralitzar la planta i impugnar el projecte. Quan tinguem els informes [ha contractat a dues empreses] convocarem als veïns per a adonar-los d'això». En la mateixa línia s'expressava l'edil socialista Lidón Babiloni, que va qualificar de ruptura de la línia de selecció i reutilización dels residus l'apoyar un projecte de construcció d'una incineradora que «degradarà, malgrat les mesures correctoras anunciades, la qualitat de l'aire del Pla de l'Arc». També va recordar els passos donats pel seu grup contra la incineradora. Es va sol·licitar documentació exposada per l'empresa Tècniques i Tractaments de Residus per a obtenir l'autorització ambiental integrada i es va criticar la falta d'iniciativa de l'executiu local popular i va criticar que encara no s'havia contractat l'estudi per a tenir una base legal i presentar les al·legacions compromeses per Oliver en una assemblea amb els veïns. L'alcaldessa va mantenir que recorrerà contra la planta i que informarà d'això als veïns. Aquesta actuació que li ha valgut un toc d'atenció del seu partit, el PP, que tant a nivell de govern autonòmic com de partit defensen, alaben i avalen el projecte. Un regidor del PP va llançar les seves crítiques al PSPV perquè cap dirigent s'oposa públicament al projecte, inclòs l'alcalde de la Pobla Tornesa.
Més informació a El País: Augmenta el rebuig a la incineradora.
Levante: L'Alcadessa de Vilafamès rebutja la planta

1 comentari: