11/10/06

El Ple de les Coves retira l'abocador de RTiP


El ple dels Coves de Vinromà va aprovar la retirada del programa d'actuació integrada (PAI) per a desenvolupar el parc mediambiental en el qual s'incloïa l'abocador de residus tòxics i perillosos presentat per Geimesa. Aquesta decisió es traslladarà a la Conselleria de Territori i a la Confederación Hidrográfica del Xúquer (CHX). El consistori reclama a la conselleria que li retorni l'expedient del PAI. L'acord va ser possible amb cinc vots, quatre del PSPV i un altre d'un edil del PP.

L'alcalde, Miguel Zaragozà va dir que la moció impedirà el projecte d'ubicació a la localitat d'una empresa auxiliar dels parcs eòlics que s'anava a instal·lar en el nou polígon i que crearia 150 llocs de treball. Els socialistes van replicar que podia instal·lar-se en el polígon que ja existeix. Al mateix ple es van aprovar dues mocions de rebuig dels abocPle de les Coves de l'any 2005 quan es va aprovar el parc Mediambiental i abocador RTPadors de residus tòxics i perills. La del PSPV concretava el rebuig als de Fanzara, Coves i Salzadella i la del PP, més genèrica, es referia a totes les quals incompleixin la normativa mediambiental vigent -moció que tracta de confondre a la ciutadania, ja que si els abocadors són il·legals ja hi ha mecanismes judicials per poder actuar contra ells i no calen mocions de rebuig-.
Fàbriques, però no de residus tòxics
Malgrat ser un dia laborable, divendres, a un hora laborable, 12:30h, el saló de plens estava ple a vessar de gent, no hi havia prou lloc per poder donar cabuda a tots els veïns que volíen assistir a aquest esdeveniment històric.
El portaveu socialista, Gustau Viol, va negar que la seva moció fos contrària a la instal·lació d'indústries al municipi com va insinuar l'alcalde . «El que volem és que siguin fàbriques normals i no de gestió de residus tòxics» que, d'altra banda, «danyaran l'incipient turisme ecològic». A més va recordar que el PP majoritari en la Diputació de Castelló, que presideix el màxim dirigent del partit a Castelló, Carlos Fabra, «va aprovar una moció instant a la Generalitat i als ajuntaments implicats a retirar el seu suport a les plantes de Coves i Salzadella. En una clara desautorització, malgrat que la diputació no té competències, a la postura de l'alcalde i regidors del PP en els Coves». Zaragoza, en el seu al·legat previ a la votació, i després de sol·licitar un recés, va anunciar que algun dia «algú explicarà els interessos del PSPV i de la plataforma que s'amaguen després de la moció». Va acompanyar les seves paraules amb l'exhibició de l'expedient de sol·licitud d'assentament al nou polígon d'una empresa de pales per a aerogeneradors. Alguna cosa que, va afegir, amb la retirada del PAI de Geimesa no es podrà dur avant. I va acusar als edils socialistes de frenar la creació d'ocupació en la localitat. Simultàniament l'edil popular, Cristina Orient, s'enganxà en una disputa dialèctica pujada de tó amb el portaveu socialista i l'ex alcaldessa Gema Torres. Els regidors del grup socialista van presentar la moció per a paralitzar l'actuació urbanística al concloure els assumptes de l'ordre dia, sorprenent al grup de govern que va haver de retirar-se a deliberar. En la moció es demanava a l'alcalde la «expedició d'un certificat per duplicat de l'acord plenari, a lliurar el mateix dia», una cosa a la que no pot oposar-se ni demorar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada