15/2/07

Descobreixen que la Conselleria té interesos en l'empresa promotora de l'abocador RTP de Fanzara

La Plataforma antiabocador de Residus Tòxics i Perillosos de Fanzara denuncia que la Conselleria de Territori té una participació en l'empresa promotora de l'abocador. Convertint-se així, i en virtut d'un acord de juny de 2005, «en jutge i part» al tenir en les seves mans la possibilitat d'autoritzar la construcció en la zona d'esmorteïment d'impactes del parc natural de la Serra d'Espadà.
Des de la conselleria s'ha reconegut que aquesta té «una petita participació, a través de Vaersa -empresa pública per a la valorización dels recursos-, en l'empresa» que anava a gestionar la instal·lació mediambiental. Això si, les mateixes fonts van recalcar que «la tramitació del projecte ha seguit els mateixos passos que qualsevol que presenti una empresa privada». Al punt, recalquen, que «es va formular una declaració d'impacte ambiental (DIA) negativa?». Malgrat això, l'empresa promotora ha revisat el projecte i va anunciar fa unes setmanes que no abandona la iniciativa.
La plataforma va apuntar que Ecocat, impulsora del projecte, i Vaersa van signar al juny de 2005 un «acord d'intencions» per a crear Baladrar, SA per a promoure la planta per a tractar residus perillosos.
Destaca aquest col·lectiu que Vaersa és una empresa pública al front de la qual està el conseller de Territori, Esteban González Pons, i en el seu consell d'administració participen el subsecretario de la conselleria, Ramón Doménech, de qui depèn el servei d'avaluació d'impacte ambiental, i el director general de Qualitat, Jorge Lamparero, amb competències per a concedir l'autorització ambiental integrada amb la qual s'assoleixen, apunten, totes les llicències per al projecte.
A més, recalquen que la presència de Lamparero evidència que va mentir quan al maig de 2006, un any després de l'acord, Ecocat-Vaersa, afirmant que «els abocadors industrials de Castelló són iniciatives privades». També censura que el conseller, com responsable de vetllar per la protecció dels espais naturals «resulta ara promotor d'un projecte que va a suposar la instal·lació d'un abocador de residus tòxics i perillosos en una zona protegida com l'Espadà».
Un cas similar va ser la promotora de la fallida incineradora de la Vall d'Alba en la qual Vaersa participava al costat d'una empresa del grup Lubasa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada