26/2/07

El Govern prepara un pla nacional de residus que durarà fins a 2015

El Govern ha dissenyat un Pla Nacional Integrat de Residus que s'estendrà fins a 2015 i que inclou tretze plans específics per a regular el tractament que han de tenir els residus, des dels urbans o els perillosos fins als pneumàtics, els vehicles o els llots de les depuradores.


Els responsables del Ministeri de Medi ambient presentaran el Pla a les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial que se celebrarà a Sevilla el pròxim dilluns.

El document elaborat pel Govern analitza quin és la situació actual després dels successius plans que s'han posat en marxa durant els últims anys i els objectius que es pretenen aconseguir en cadascun dels sectors específics.

El pla marca com principi bàsic i prioritari el de la prevenció, i advoca a més per la reutilització i la valorització dels residus, tant en el reciclatge com en possibles usos energètics de determinats residus.

El Ministeri detalla en el pla els objectius que es volen aconseguir amb els residus urbans, amb els residus perillosos, amb els vehicles fora d'ús, els llots de les depuradores, els residus procedents de la construcció i l'enderroc, o amb les piles i els acumuladors usats.

Incorpora a més mesures que afecten a aparells elèctrics i electrodomèstics, als plàstics d'ús agrari, als residus industrials no perillosos o als procedents de sòls contaminats.

El Ministeri de Medi ambient reconeix en el text que va a sotmetre a debat en la Conferència Sectorial que els plans que s'han posat en marxa durant els últims anys han propiciat un 'notable avanç', però adverteix que hi ha encara 'evidents clarsfoscos' en alguns aspectes.

Entre els aspectes mejorables, cita la recollida selectiva de residus biodegradables, a causa de la 'excel·lent' aplicació que poden tenir per a millorar la qualitat del sòl, i l'oposició social que existeix a la construcció d'infraestructures per al tractament de residus.

Assenyala a més el document del Ministeri el problema dels sòls contaminats a Espanya, i adverteix que encara no estan cuantificats amb precisió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada