22/12/06

Conselleria roman a l'espera del projecte de l'abocador RTP

Segons publica avui el Diari MEDITERRÁNEO, el Director General de la Qualitat Ambiental , Jorge Lamparero Lázaro, encara no ha rebut el projecte d'abocador RTP que fou aprovat urbanísticament al BOP la setmana passada. La Conselleria de Territori podria estar pendent de l'esperada arribada de la sol·licitud d'autorització ambiental integrada, l'estudi d'impacte ambiental i del projecte d'abocador de residus tòxics i perillosos que es preveu a la localitat de les Coves de Vinromà.
Cal recordar que aquest abocador de residus tòxics i perillosos de les Coves de Vinromà podria ser dels primers del País Valencià (-juntament amb els de Fanzara i la Salzadella que van endavant continuant amb la seva tramitació-), i fou aprovat urbanísticament la setmana passada . Es preveu una capacitat per a l'abocador d'uns 5 milions de tones ocupant una superficie de terreny important, ja que s'ha reservat urbanísticament per dipòsit o abocador RTP, més de 225.000 m2 al terme de Les Coves de Vinromà.
Es segueix el model del Consorci de Residus del Pla Zonal I, és a dir, «tirar la merda ben a prop de la població veïna» quan va ubicar l'abocador a la Bassa a 400 metres de Peníscola i a 9 quilòmetres de Cervera del Maestre dintre d'aquest terme, ara aquest abocador s'ubica molt a prop del límit del terme municipal ben a prop de les poblacions veïnes.
Lamparero no es pronuncia sobre cap percentatge de fracàs de la tramitació de l'autorització ambiental integrada de l'abocador RTP de les Coves.
No pot estimar ni avalar, com van publicar al diari Mediterráneo la setmana passada que hi ha un zero coma u per cent de probabilitats d'èxit en l'obtenció de l'autorització ambiental integrada. Lamparero, actuan dintre de la legalitat, ha de rebre primer la sol·licitud amb la documentació reglamentàriament establer-ta per sotmetre-la al preceptiu tràmit de informació pública de 30 dies com a mínim, desprès encarregarà els informes pertinents i si es presenta cap al·legació estudiar-la, sempre amb informes signats per part dels tècnics i motivats. La Direcció General, com sempre, estudia, en especial, les mesures correctores proposades al projecte i les garanties ambientals que proposa el promotor de l'abocador de residus tòxics i perillosos com a solució. En cas d'haver alguna deficiència, o no ser correcta, alguna cosa, es donarà un termini a la promotora per a què subsane les mancances fins que puga aconseguir la llicència ambiental integrada.
Lamparero, acertadament, no pot ni ha ratificat, ni ha avaluat en cap percentatge les probababilitats d'èxit que tindrà un projecte que la setmana passada al Mediterráneo es publicava que amb el nom de la Conselleria sense dir cap nom de cap responsable havia dit que no es treuria l'autorització ambiental integrada.
Caldria analitzar si es versemblant la hipotèsi que dintre d'una possible i pressumpta campanya algú intentés realitzar una campanya d'intoxicació informativa, a favor de l'abocador RTP, però la tenim que descartar ja que tots els mitjans informatius, en especial la premsa escrita presumeix d'impacialitat informativa, i per tant la hipòtesi no és versemblant.
Recapitulant, tenim que avui el màxim responsable de les autoritzacions ambientals integrades de la Conselleria de Territori, Jorge Lamparero, acertadament, no ratifica cap percentatge. Convé recordar les seves paraules del video sobre el triangle tòxic en les que deia que aquests projectes d'abocador de residus no val el dir allò del "no m'agrada o em molesta".
Ens quedem sense saber qui ha dit això del percentatge. Ara la Conselleria de Territori i Jorge Lamparero romanen a l'espera de rebre la sol·licitud d'autorització ambiental integrada de l'abocador RTP desprès de la seva aprovació urbanística de fa sis dies.
Encara falta la publicació al DOGV per a que tinga validessa.
Des del passat divendres l'empresa promotora de l'abocador RTP pot presentar sol·licitud davant l'ajuntament de les Coves demanant el certificat urbanístic que es necessita per acompanyar a la sol·licitud d'autorització ambiental integrada. Però hi ha un petit problema, l'Ajuntament no pot emetre, legalment, el certificat fins que es publique una resenya de l'acord del BOP de Castelló de la setmana passsada al DOGV. D'aquesta manera podria haver cert interés o preocupació entre els regidors del PP que encara continuen recolçant l'abocador RTP previst dintre del PAI mediambiental i aquesta preocupació podria ser un dels motius de la convocatòria per demà d'un Ple Extraordinari poques hores abans de la moció de censura.
El tema està prou falcat des del punt de vista urbanístic, però encara queden alguns formalismes i no està clar el futur de l'abocador RTP.
La setmana que vé es podria publicar al DOGV la resenya de l'acord del BOP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada