11/12/06

LM Glasfiber condemnada a pagar el plus de perillositat i el de toxicitat.

Quina relació hi ha entre una fàbrica d'aspes d'aerogenerador i un abocador de residus tòxics i perillosos? No ho sabem, el que si sabem és que sembla haver un gran interés per part de LM Glasfiber d'ubicar-se al polígon mediambiental de les Coves de Vinromà i que gaudirà d'un macroabocador de residus tòxics i perillosos.
Una presumpta, possible i hipotètica relació.
Resulta que la feina a una fàbrica d'aspes d'aerogenerador té risc laboral, i desprès de les queixes dels síndicats es va arribar als jutjats, i desprès d'analitzar les condicions de treball a l'empresa LM Glasfiber de Ponferrada, es va detectar que es superàven els nivells de pols i soroll màxims permesos legalment. Treballar a aquest tipus d'empreses a l'igual que a un abocador de residus tòxics i perillosos té risc, i aquest risc es paga a la nómina. Amb un increment d'un mínim del 20% sobre el sou base. D'aquesta manera els treballadors de la fàbrica d'aspes i els de l'abocador RTP de les Coves tindràn en comú al menys els plusos de perillositat i toxicitat. Falta per confirmar si es cobrarà el de penositat. No sabem si ha estat per la sentència però LM Glasifber va acomiadar l'any passat a desenes de treballadors.
LM Glasfiber condemnada a pagar plus de toxicitat i perillositat.
Imatge de la fàbrica de LM Glasfiber al polígon La LLanada C/Dinamarca a PonferradaA internet es publica que l'empresa LM Glasfiber ha estat condemanda pel jutjat de Lo Social a pagar a 130 treballadors el plus de perillositat i toxicitat. Reproduïm la nota del sindicat sobre aquesta sentència:
El jutjat obliga a LM a pagar el plus de perillositat i toxicidad a 130 empleats.
El comitè vol utilitzar la sentència perquè l'empresa redueixi els índexs de pols i soroll.
La mesura judicial, recurrible, suposa un increment mínim del 20% sobre el salari base diari.
El titular del Jutjat del Social nombre 2 de Ponferrada ha dictat una sentència en la qual reconeix als treballadors de vuit seccions de la fàbrica d'aspes eòliques LM Glasfiber Espanyola (situada en Sant Tomás de las Ollas) el plus de perillositat i el de toxicidad que figura reflectit en el conveni col·lectiu del metall. La mesura beneficiarà a 130 operaris si no presenta recurs l'empresa i tira tot per terra una altra sentència desfavorable del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó. D'entrada, el reconeixement judicial del plus de toxicidad i perillositat en el lloc de treball suposarà per a cada operari el cobrament del 20% més en funció del salari basi diari. A aquest percentatge se li uniria un altre 5% més si el departament laboral, en la seva tasca assignada, té reconegut els dos pluses alhora, el de toxicidad i el de perillositat.
En la sentència del Social, datada el passat dimarts, s'ha desestimat no obstant el tercer plus que reclamava per aquesta via judicial el comitè d'empresa. Es tracta del de penosidad, que no és reconegut en cap de les quinze seccions de treball de la factoria. Els representants del comitè d'empresa havien sol·licitat aquests reconeixements per a un total de quinze seccions de la fàbrica de aspes eòliques, que afectaven a 387 treballadors en funció dels mesuraments efectuats a l'agost de 2004 sobre emissió de pols en suspensió, vapors orgànics produïts pels productes que utilitzen en la fabricació i els sorolls. Aquests mesuraments, segons indica el delegat de Seguretat i Salut Laboral, Jorge Aira Freire, sobrepassaven els valors dels nivells permesos per l'actual legislació. Però, el fallo judicial ha vingut a dir que aquesta perillositat i penosidad només es dóna en vuit de les quinze seccions laborals citades, i també en una part d'una altra novena secció. Jorge Aira destacava ahir l'assoliment aconseguit en els jutjats després que es complissin quatre anys negociant el cobrament d'aquests pluses amb la direcció de l'empresa. En una nota emesa ahir tard pel comitè d'empresa, la representació laboral va voler posar de manifest que l'objectiu no era guanyar més diners a costa de la seva salut, sinó que, d'una banda, que se'ls reconeguin uns pluses que vénen recollits en el conveni col·lectiu de la Siderometalúrgica de la província de Lleó, i per un altre, el de tenir «una eina de pressió contra l'empresa perquè rebaixi els valors de toxicidad i perillositat». Llegir la noticia original del sindicat. http://www.diariodelbierzo.com/bierzo/?noti=3661
http://www.diariodelbierzo.com/bierzo/?op=showreply&tid=
9925&noti=19113&pid

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada