5/12/06

L'abocador RTP a les Coves i la hipòtesi del Cavall de Troia

Era l'únic que es podia fer, -després del continuat incompliment per part de l'alcalde del PP a les Coves de Vinromà, Miguel Zaragozà de l'acord Plenari del 6-O, que acordà la retirada del projecte d'un polígon mediambiental amb un abocador de 200.000 m2 de residus tòxics i perillosos -RTP- a la localitat-, acabar el mandat de l'alcalde del PP, amb una censura per treure'l de l'Ajuntament, un any i mig després que aparegués pel plenari un projecte d'abocador RTP, amb atacs a ciutadans contraris als abocadors i que han trencat la convivència la localitat.

El macroabocador de residus tòxics i perillosos un dels més grans de l'Estat espanyol.
Una empresa que curiosament no té plana web anomenada Geimesa va presentar al juny del 2005 un projecte de parc industrial mediambiental de 835.000 m2, dels quals uns 200.000m2 es reservaven per a instal·lar un dipòsit de residus tòxics i perillosos (RTP) de 5 milions de m3, el que va aixecar l'alarma entre els veïns de tota la comarca. Davant la manca d'informació que s'oferia des de l'ajuntament, la ciutadania es va veure obligada a mobilitzar-se en contra d'aquesta decisió que hipotecava el futur de la localitat i posava en risc la salut i la qualitat ambiental de la zona. Al setembre del 2005 es va constituir una plataforma ciutadana, que ha estat un exemple de civisme i del que és ser un ciutadania i no un vassall. El col·lectiu ha anunciat que concorrerà als comicis per tal d'oferir una alternativa de vot als seus veïns.

Aprovació provisional

El projecte de Geimesa va arribar al ple al setembre del 2005, en el que s'aprovà sota l'atractiu nom de polígon mediambiental. Però un altre Ple de l'ajuntament del 6-O va acordar la seva retirada. Aleshores l'encara alcalde, Miguel Zaragozà es va negar a complir l'acord que li obligava a certificar l'anul·lació del PAI i la seva immediata comunicació a la Conselleria. Poques setmanes desprès amb un temps rècord, fou aprovat el PAI, la qual cosa ha obligat a presentar l'esperada moció de censura per no deixar que Zargozá se'n surti amb la seva a l'incomplir el mandat de l'acord plenari del 6-O.

La hipòtesi d'el cavall de Troia
Cavall de Troia
Davant les continues i multitudinàries manifestacions ciutadanes que augmentaven la pressió sobre els polítics a tota les comarques, es va encendre al PP el llum roig d'alarma per la possible pèrdua del estratègic diputat provincial de Sant Mateu, i aleshores, dintre de la hipòtesi que aquí es proposa s'hauria pogut haver contractat els serveis d'una empresa que assessora a les empreses per tal de fer acceptables projectes amb molt de rebuig social. D'aquesta manera -sempre hipotètica diem- a l'agost podrien haver començat a posar en marxa la maquinària del cavall de Troia, i a l'igual que a la llegenda, van començar amb una aparent retirada, quan el Ple de l'ajuntament de Sant Mateu governat pel PP es va desmarcar del seu partit demanant la retirada dels abocadors de residus tòxics i perillosos. També una incompetent diputació s'interessava el 19 d'agost del 2006 quan el president de la Diputació i del PP provincial, Carlos Fabra, va garantir la voluntat del seu partit de no dur avant cap abocador de tòxics en la província i va negar explícitament l'existència del projecte dels Coves. Va ser llavors quan va començar a parlar-se del regal -el veritable cavall de Troia-, ningú sap per què ni com, però des de Copenhaguen, o més concretament des de Lunderskov, a Dinamarca, algú va apuntar al mapa mundial, assenyalant al municipi de les Coves de Vinromà i més concretament al polígon mediambiental, com el lloc idoni per a la instal·lació d'una empresa multinacional en la fabricació d'aspes d'aerogeneradors. Aquests danesos només es podien instal·lar a les Coves, no podia ser en cap altre lloc, ni a Torreblanca ni a Alcalà. Les Coves de Vinromà és sens dubte i de forma inqüestionable el millor lloc, per les seves comunicacions, l'autopista, el tren, l'aeroport, el port de Castelló, el clima, el vent, etc.
Evidentment tots ens alegrem de que arriben empreses a les nostres terres. En els temps que vivim en plena crisi del sector agrari i en ple procés de deslocalització de la producció i desindustrialització a favor dels països del tercer món, el nou Déu al que adorar és la multinacional. També la plataforma antiabocadors públicament ha manifestat el seu «Si a la indústria i no a l'abocador».
Al setembre d'enguany, pocs dies abans de la macromanifestació del 30-S, una incompetent Diputació s'afegia a la presumpta maniobra de distracció i confusió acordant la retirada dels projectes d'abocadors de residus tòxics i perillosos a les Coves i la Salzadella.
El gran èxit de la manifestació del 30-S va recolzar a que els regidors socialistes de les Coves, i el regidor popular Leoncio Marín actuessin demanant posar fi al tema de l'abocador de residus tòxics i perillosos que havia tret al carrer a la gent, i convocaren un Ple Extraordinari demanant a la Conselleria la retirada del projecte. L'alcalde va intentar retardar la celebració del Ple Extraordinari canviant la data prevista per a la setmana següent, al·legant un mal de gola. Finalment el 6-O el Ple de l'Ajuntament de les Coves amb una majoria de regidors va acordar retirar el projecte, però l'alcalde es va negar a donar compliment a l'acord plenari, al·legant un encàrrec d'un informe jurídic extern que encara no s'ha vist.

El cavall de Troia comença a moure's
El passat 17 de novembre, la comissió territorial d'Urbanisme, va incloure per urgència el PAI de les Coves, en una sessió preCavall de Troiasidida per un alt càrrec polític del PP i es va donar llum verda a l'homologació i pla parcial del PAI anomenat Parc Industrial Mediambiental. La requalificació de sòl, dintre de la hipòtesi del Cavall de Troia, permetria fer veure a la societat, el PAI mediambiental com un fet consumat que fàcilment anava a permetre la instal·lació d'empreses, unes 70 empreses deien, ignorant quins motius hi havia per voler anar totes a les Coves i no als altres polígons industrials dels pobles del voltant. Per donar credibilitat calia donar noms, i el nom va ser la danesa LM Glassfiber, líder mundial en la fabricació de aspes, anunciant una inversió de 12 milions d'euros i la creació d'uns 150 llocs de treball. Sens dubte aquesta empresa seria un bon cavall de Troia al que adorar, com un regal de Déu, tal com van fer els troians amb el cavall.
LM Glasfiber té empreses per tot el món, fins i tot a l'Estat Espanyol. A la seva plana web, informen que ampliaran la seva planta als Estats Units a Grand Forks, però no apareix res de cap pla d'expansió al sud d'Europa. A més a les nostres terres ja estan instal·lats gran part dels parcs eòlics previstos pels Plans Eòlics de la Generalitat i encara queden per desenvolupar els del sud dels països catalans.

Dintre de la hipòtesi del cavall de Troia, calia donar aparença de legalitat per incomplir l'acord del 6-O per part de l'Alcalde, i amb els diners del consistori es va cercar a un prestigiós gabinet d'advocats, el d'Uría-Menéndez, líder a l'estat Espanyol segons La Gaceta de los Negocios, per fer un informe que encara no s'ha vist publicat i que, segons deia, justificaria que l'alcalde no signés l'acord del 6-O. Ara segons el Mediterráneo, aquest bufet només ha pogut confirmar el testimoni emès per un fedatari públic en les quals donava fe que la requalificació de sòl aprovada per la Conselleria el passat 17 de novembre que exclou explícitament l'activitat d'aquest sòl com abocador. I per tant s'intenta ignorar un possible i presumpte delicte de desobediència que podria haver comès l'alcalde de les Coves al negar-se a signar l'acord plenari del 6-O. La desobediència està castigada amb penes d'inhabilitació de com a mínim de 6 mesos.

El cavall de Troia arriba a la localitat.
Cavall de TroiaL'incompliment de l'acord plenari i l'aprovació de la Conselleria en temps rècord el PAI, van obligar a actuar als quatre regidors, aleshores, socialistes a pactar amb l'únic regidor del PP que feia el que havia acordat el PP provincial, és a dir retirar el projecte d'abocador, per tal de complir l'acord del 6-O, i per això es va presentar una moció de censura, com "últim recurs per a paralitzar l'abocador". Els signants consideren que la requalificació del sòl obri la porta al dipòsit de tòxics i desconfien de les promeses de l'alcalde i hipotèticament del cavall de Troia.

Hipòtesi: L'estratègia de «Negar la major».
Zaragozá i el PP, des de l'agost de 2006 han canviat l'estratègia, i han passat d'explicar i intentar fer reunions per intentar convèncer de les bondats de tenir un abocador de residus tòxics i perillosos, a negar la seva existència i dir que el polígon no inclou l'abocador de residus tòxics i perillosos, fins al patètic extrem d'acudir a una notaria per a donar fe de les seves paraules.

El pacte pel poble no ha estat ben vist per la direcció del PSPV, i els regidors abans que els passés com al regidor socialista de l'Alcalà de Xivert que fou expulsat per avantposar els interessos del poble al del partit, van donar-se de baixa, tal i com també ja van fer els regidors del PSPV d'Albocàsser.
Hi havia molta feina avançada i no es podia deixar perdre tot, així la lluita mediàtica als mitjans es va disparar, publicant dia sí i dia també notícies en les que sempre apareixia la paraula «trànsfuga» per tal de desqualificar i desacreditar als regidors i regidores covarxins que només intenten evitar que se'ls imposi un abocador de residus tòxics i perillosos. En aquesta línia mediàtica la visita a Madrid, per part de l'alcalde de les Coves per entrevistar-se amb directius de LM-Glasfiber fou tractada als mitjans com si fos una visita d'un cap d'Estat, i s'utilitzaven termes que generen por, com, « "tranquil·litzar-los", ja que, segons l'alcalde, les últimes notícies els havien "preocupat"».
Avui dilluns a les set de la tarda a la pista de la Ravaleta de les Coves es farà la presentació del projecte d'instal·lació de l'empresa a les Coves, està previst que assisteixin directius d'aquesta empresa per escenificar l'interès per instal·lar-se precisament a aquest polèmic polígon industrial, i recordar les bones condicions d treball i remuneració que ofereix l'empresa i pel damunt de tot, que hi haurà feina per a 150 persones, i hi s'especula en que si l'actual alcalde Miguel Zaragozá deixar de ser-lo, el projecte quedarà a l'aire, mai més ben dit, parlant d'aspes i es podria anar volant a un altre lloc. Augmentant així la tensió de cara al Ple del dijous.
ABOCADOR RTP = ACTE REGLAT
Segons les últimes informacions que ens arriben -a l'espera de confirmar el que es publique al BOP, el PAI mediambiental hauria esta aprovat amb l'abocador RTP inclós, faltant només que l'empresa promotora presente el projecte d'abocador de residus tòxics i perillosos, i complir amb la tramitació prevista per aquest tipus d'activitats sotmesa a la preceptiva llicència ambiental integrada. Si és com tenim entés, només una suspensió de llicències de forma immediata abans que es publique al BOP l'aprovació del PAI podria aturar l'abocador, ja que un cop aprovat el PAI, la concessió de llicències és un acte reglat al que cap ajuntament actuant dintre de la legalitat pot negar-se.
De moment l'abocador RTP sembla que cada cop està més a prop si ningú l'atura. I podrien quedar molts pocs dies....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada